İhsan Balakuş

Tarih: 11.07.2024 12:54

İnegöl nereden nereye gidiyor

Facebook Twitter Linked-in

İnegöl 350.000 bin nufusu aşmış dinamik bir merkez, il olması yıllarca ötelenen siyasi ayak oyunlarına maruz kalmış bir yer, uzun zamandır hiçbir siyasi seçilen bu memlekete olması gereken hizmeti yapmadı. Ankaraya gidenler dahil o iktidar partisi olmanın avantajlarından yararlanmadılar. Her seçilmiş neredeyse bi sonraki seçimi düşünür halde gerektiği kadar hizmet etti. 
     Hal böyle olunca İnegölün gideceği yol haritası hep sıkıntılı oldu. Ne yapması gerektiği zamana bırakıldı. 1980 sonrası kurulan organize sanayi bölgesi iş kapisetesi ve ekonomiye katkı sağlayacak fabrikalar kurulmasına rağmen daha sonra yerini mobilya sektörünün hegomanyasına bıraktı. Daha sonra kurulan diğer organize sanayiler ise tamamen mobilya ağırlıklı oldu. Bunda herhangi bir sorun yok nede olsa Türkiyenin Mobilya Başkenti İnegöl Diyoruz ya, sanayide yüzlerce irili ufaklı mobilya firmaları bu işi yapıp ekonomiye katkı sağlamaktadır. 
     Mobilya sektörünün bu denli hızlı gelişimi beraberinde bazı sorunları da getirmektedir. İlçe nüfusunun çoğunluğu mobilyadan sofrasına ekmek götürdüğü için yapılan tüm olumsuzluklar ister istemez tüm bireyleri etkiliyor. Mümkün mertebe az etkilenmek için kurumsal firmaların finansal bozuklukta olmaması lazım, sektörün illegal işleyiş merakı sürekli sorunlara gebe oldu. Mobilyaya bir bilen hizmeti verecek abilere ihtiyacı var. Yanlışları tesbit edecek, fahiş alım satımların önüne geçecek, İnegölün adını sıkıntıya sokacak firmaların ayıklanmasını sağlayacak abi ve kurumlara ihtiyacı var. 
      Kanuni standartlarda müeyyide uygulayabilecek kurumlar şart. Yoksa bu düzen beraberinde siyah camlı Mercedes lerin sokaklarda cirit atmasını, gazete haberlerinde manşet olmasını engelleyemez. Batanların beraberinde domino etkisi yapıp birçok firmayı sıkıntıya sokması gayet normal hale gelir. Dışarıdaki toptancılarn İnegöl Mobilya imalatçı firmalarına güven duymaması ayrı bir sıkıntı, çünkü gelen haberler de bazı firmalar çıkardığı ürünün arkasında durmak bi yana sürekli muhatap bulunmamasından yakınır haldeler. 
       Memleketimizin adıyla özdeşleşmiş iş koluna sahip çıkalım, adımızı kirletenlere karşı tek vücut olalım, sıkıntılı firmaları ayıklayalım ki daha iyi hizmet kalitesinde her kesimin mutlu olacağı yaşam standartlarına ulaşalım….


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —