,
Güncel 14.11.2018 15:43:01 0
“YERİNİZDE OTURMAYIN, ÇALIŞIN”

“YERİNİZDE OTURMAYIN, ÇALIŞIN”

İnegöl Oto Galericiler Kooperatifi Başkanı Serhat Erezsert, kayıt içindeki esnafın vergilerle boğuşmasına rağmen kayıt dışı işlerin denetlenmediğini belirterek; “Tüm yetkilileri göreve davet ediyorum, herkes yetkisini kullansın, yerlerinde oturmasınlar. B

İnegöl Oto Galericiler Kooperatifi Başkanı Serhat Erezsert, 2. el araç piyasası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ALIŞVERİŞ YAPARAK PİYASAYI CANLANDIRMALIYIZ

İnegöl Oto Galericiler Kooperatifi Başkanı Serhat Erezsert, “2. el fiyatları birkaç aydır cazip gidiyor. Zaten vatandaşlar sıfıra değil 2. ele rağbet gösteriyorlar. Sıfır araç alım gücü çok azaldı. Ülkenin yüzde 80´inde kredi borcu var, krediler şişmiş durumda. Bayiler sıfır faiz adı altında yardımcı olup ellerindeki stokları bitirmeye çalışıyorlar ama zaten sıfırlarda suni bir şişirme vardı, o boşluğu doldurmaya çalıştılar. 2. ele orta segmentte rağbet var. Çok iyi de değil çok kötü de değil… Piyasada herkes alacak, verecek ekonomiyi o şekilde düzeltecek. Korku politikası hâkim olmamalı. İhtiyaç sahibi ihtiyaçlarını halledecek ki iç piyasa hareketlensin. Ben almazsam, sen satmazsan, öbürü alıp satmazsa para dönmez. Parayı iç piyasada döndürmeliyiz ki krizi aşalım. Yeri geliyor elimizde 10 tane araç oluyor, yine 2-3 tane alıyoruz ki piyasa içinde para dönsün. İşler iyiydi kötüydü değişiyor ama piyasayı açmak, krizi yenmek istiyorsak herkesin alışveriş yapma zorunluluğu var. Faizler yükseldi, herkes götürüp parasını faize yatırıyor. Faiz yemek haramdır, bunu milletçe biliyoruz ama kimse yapmaktan geri kalmıyor. Herkes alacağını alsın, yatırımını yapsın, vereceğini versin. Piyasalarda sıkıntı yok, sıkıntıyı oluşturan korku politikalarıdır. Dolar ve avro bizi ilgilendirmiyor. Hangimiz dolarla, avroyla iş yapıyoruz? Büyük çapta iş yaparsın tamam ama şuanda dolarla ilgili bir sorunumuz yok.”

/resimler/2018-11/14/1547468433025.jpg

HERKES İŞİNİ YAPSIN

“Biz sıfırı baz alarak alışveriş yapıyoruz. Sıfır araç almak şuanda çok mantıklı değil. Sonuçta sıfır arabayı aldığın zaman plakayı takar takmaz araç fiyatı yüzde 20 geri gelir. Şuanda fiyatlar yerine oturdu. İndirim gelmeden önce bayiye gittiğinizde 109 bin lira liste fiyatlı aracı 86 bin liraya veriyorlardı. İşlerin bozuk olmasından dolayı bu şekilde bir indirim yapıyordu ama halkımız da fırsata çevirmeye çalışıyor. Bu fırsat değildir… Sorduğumuz zaman herkes vatan, millet, Sakarya ama icraata geldiğinde milletçe cebimizi düşünüyoruz. Böyle bir şey yok… Herkes arabadan kâr edeyim diye bakıyor. Sarrafa gidiyorsun, 300 liraya aldığın altını 5 dakika sonra geri satmak istediğinde 290´dan geri alıyor. Ticarette, alışverişte bu budur. Tüm yetkililere sesleniyoruz, ayakçı tayfalar temizlensin, kayıt dışının tamamıyla önüne geçilsin. Amiri, memuru herkes galericilik yapmaya çalışıyor. Herkes işini yapsın. Memursam memurluğumu yapayım, çaycıysam çaycılığımı yapayım, herkes kendi işini geliştirsin. Bu şekilde kayıtsız yapılan işler bizim işimizi geliştirmemize engel oluyor. Devletin de bu ayakçılar yüzünden vergi olarak bir dünya zararı var. Madem yapacaksınız dükkân açın, seyyarcılık yapmayın. Vergi Dairesine de sesleniyorum, gelsinler oto pazarlarını denetlesinler. Emlakçının, galericinin artık cıvığı çıktı. Vatandaşların araba pazarında, internette ağzı yanıyor, ondan sonra galeriye geliyorlar. Galerilere olan ilgi arttı. Adam ayaktan araç alım satım yapıyor, galeriden araç alınmaz diyor. Yalan söylüyor… Neden galeriden araç alınmazmış? Ben sattığım araçta arıza çıktığında cebimden yaptırıyorum, en azından benimle bir hukuk yolum açık. Binici ile hukuk yolu kapalı. Galerici insan kendisini rezil edemez, yardımcı olmaya çalışır. Araba pazarından ya da internetten aldığın aracın sahibini bir daha bulma şansın yok. Araç hırsızlıktan çıktıysa, bir süre sonra bu anlaşıldığında satan kişiyi bir daha bulamazsınız, bunlar yaşanıyor. Galericinin anlamını kandırıldıktan sonra anlıyorlar. Her sektörde olduğu gibi bizim içimizde de çürük elmalar çıkabilir. Vergi Dairesine, Belediyemize sesleniyoruz, kayıt dışıyla savaşılsın. Şuan çarşı içine kaçak galeri yapılıyor. Bunu Belediye ile de paylaştık, onlar da cezai işlem uygulamaya çalışıyorlar. Yol boylarında olabilir ama şehir içinde kimse galeri açamaz, öyle bir kanun yok. Biz hepimiz mevki dükkânlarımızı bıraktık, geldik. Bir sürü meslektaşımız Bursa yoluna gitti, Alanyurt´a gitti, biz bunlardan şikâyetçi değiliz, şehir içerisinde tekrar türemesini istemiyoruz. İnegöl´ün trafiği de buna müsait değil. Yapacak varsa Alanyurt yolunda boş yer varsa yapsın, Bursa yolunda yapsın. Tekrar şehir içerisine girilmesin.”

YERİNİZDE OTURMAYIN, ÇALIŞIN

Vergi Dairesi hep kayıtlı esnafı incelemeye alıyor. Neden kayıt dışlarına yönelinmiyor? Vergi Dairesi esnafı burnundan yakalayınca hiçbir şekilde bırakmıyor. Kayıtlı esnafı değil kayıt dışı olanları meşrulaştırın. Herkes gayrimeşru iş yapıyor. Kayıt dışına karşı devlet ve millet olarak savaş açalım. Ben vergimi veriyorum, tüm satışını aldığım araçlarda daha dükkâna sokmadan 500-1000 TL masrafım oluyor. Dışarıdaki adam akrabalarının üzerine araç alıp satıyor. Oto pazarlarının her hafta denetlenmesini istiyoruz. Seyyar vergi levhası iptal olsun. O zaman bütün galericiler dükkân kapatsınlar, çıkıp çarşıda kahveye oturup araç satalım. Ben belediyeye de devlete de vergimi ödüyorum. Madem öyle tüm levhaları iptal edelim, tüm galericiler çarşıda oturdukları yerden araç satsınlar. Esnafın her yanı vergi… Esnaflar vergiye boğuldu. Devlet adil olsun. Memur memurluğunu yapsın, amir amirliğini yapsın. Her sektörden bizim işimize giren var. Emlakçılık, galericilik laçkalaşmış gitmiş. Tüm yetkilileri göreve davet ediyorum, herkes yetkisini kullansın, yerlerinde oturmasınlar. Bu konularla ilgilenecek kim varsa oturmasın, çalışsınlar. Sonra haktan hukuktan bahsetmesinler” ifadelerini kullandı.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

  • Cuma 21.8 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.9 ° / 7.3 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21 ° / 4.8 ° Güneşli
1

inegöl'de sandalye fabrikasında yangın

2

Yangın Kontrol Altına Alındı

3

İnegöl'de muhtarlarla yeni dönemin ilk toplantısı yapıldı

4

İnegöl'ün 2023 yılı dış ticaret rakamları belli oldu

5

İnegöl Alanyurt yolunda kaza 1 yaralı

6

inegölspor’un rakibi kayserispor oldu

7

İl olma çalıştayı raporu siyasi partilerle paylaşıldı