,
Güncel 29.06.2018 14:09:29 0
UZMAN DESTEĞİ İLE HAREKET EDİN

UZMAN DESTEĞİ İLE HAREKET EDİN

İnegöl Meslek Yüksekokulu Pazarlama Programı Öğretim Görevlisi Cihad Doğan, Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesi öğrencilere uyarılarda bulundu.

İnsanların hayat seyirleri içinde bazı kritik dönemeçlerin olduğunu ifade eden Doğan, “Yaşam seyrimizi etkileyen bu dönemeçler de bazen hayati bir önem taşımaktadır. Bu dönemeçlerden biri olan üniversite sınavları hafta sonu 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecektir. Belki aylarca, belki de yıllarca bu sınava hazırlandınız. Emeğinizi geride kalan günlere ilmek ilmek işlediniz. Kendiniz için önemli ve değerli olarak gördünüz birçok alışkanlığınızdan tavizler verdiniz ya da vazgeçtiniz. Dikkatinizi bozacak, sizleri başka yöne odaklayacak her şeyi ve herkesi kenara ittiniz. Hayalleriniz için, emeğinizin karşılığı için, umutlarınız için çalıştınız. Azim ve hırsla mücadele ettiğiniz sınav maratonu artık nihayete erdi. Fakat göz önünde bulundurmanız gereken önemli ayrıntılar var” dedi.

 

 

"BAŞARI, TEK BİR SINAVA İNDİRGENEMEZ!"

Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü; “Elbette ki sınavdan başarılı olmanız sizler için yeni bir hayatın ilk basamağı olacaktır. Yaşamınız büyük oranda şekillenmeye başlayacaktır. Ancak unutmayalım ki başarı ya da başarısızlık yalnızca bir sınava indirgenemez. İstenilen sıralamaların alınamaması, hedeflenen bölüm ya da üniversiteye gidilememesi net bir başarısızlık göstergesi değildir. Eğer ki başarısız olduğunuza inanıyor ve kabul ediyorsanız ve bu başarısızlıklarınız sizleri hataların kaynağını bulmaya, yanlışları tekrar etmemeye sevk ediyorsa işte o zaman başarının rotasına çizmişsinizdir. "Başarılar doğru analiz edilen başarısızlıklarla gelir."

 

"STRES HEYECANA, HEYECAN HATAYA DÖNÜŞEBİLİR"

“Sınavda en çok dikkat etmemiz gereken konu öz kontrol sistemimizi sağlamak ve kaygı düzeyinizi kontrol etmektir. Özellikle çevrenizden gelen ve sınavın ehemmiyetini "Dönüşü olmayan" bir durummuş gibi anlatmaları sözüm ona tavsiye etmeleri sizlerde sakın bir gerginliğe neden olmasın. "Hayatım, geleceğim bu sınava bağlı!" demek motivasyon arttırıcı bir araç değil aksine stres ve panik yaratan bir söylemdir.”

 

"ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ DEĞERİ SİZLERSİNİZ!."

“Asla aklınızdan çıkartmayın, bu sınavdan elde edeceğiniz sonuç sadece sizi ya da ailenizi ilgilendirmeyecek. İçinde yaşadığınız toplumu, ülkemizi ve ülkemizin ekonomik kalkınmasını, stratejik önemini, sosyolojik gelişmesini de yakından ilgillendirmektedir. Her ne kadar sınav sonunda elde edeceğiniz çıktı sizi ilgilendiriyor gibi görünse de ilerleyen yaşantınızda bunu daha iyi göreceksiniz, bir gencin sahip olacağı hayat doğrudan ya da dolaylı olarak hem birçok husus ile ilişkilidir hem de birçok konuyla ilgilidir. Bunu söylemekte ki amacım sizin sorumluluğunuzu arttırarak, size manevi bir yük yüklemek değildir, gelecek için sahip olmamız gereken misyonu vermektir ve ne kadar önemli olduğunuzu size hatırlatmaktır.”

 

"O, SİZİN CANINIZ!"

Velilere uyarılarda bulunan Doğan, “Değerli Veliler, sözüm sizlere. Çocuğunuzun nasıl bir süreçten geçtiğini sizlerden başkası bilmez ve sizlerden başkası da anlayamaz. Mademki evladınıza en yakın olan sizsiniz dolayısıyla ona en büyük desteği verecek olan da yine sizler olacaksınız. Sınav sabahı sadece birkaç saatliğine izin alın işinizden, belki de sınav hazırlık sürecinde işlerinizden dolayı çokta ilgilenemediniz evladınızla ama şimdi işten daha önemli bir durum var. Sanki bir bayram ziyareti gibi hep beraber gidin sınava, sınav binasına girerken arkasına baktığında sizi görsün, görsün ki ailem yanımda desin, desin ki bu manevi duygu ve hazla sınavına gönül rahatlığı ile girsin. Ona kesinlikle "soruları dikkatli oku!", "bilmediğin soruları boş bırak!", "bak bu son şansın!" gibi evladınıza "güvensizlik" ifade eden sözleri sakın söylemeyin!. Ağzından çıkan sözde vermeniz gereken mesaj; bu hayatta ne başka birinin ne de başka birşeyin ondan değerli olmadığını söylemek olacaktır, sana güveniyorum derken gözlerinizle de bunu ona anlatın. Sınav bittiğin kapıda ilk sizi görsün. Kim bilir belki de sınavı kötü geçmiştir. Sevdiklerimizdir, ailemizdir kötü zamanlarda yanımızda olan. Siz de yanında olmaya o anda da devam edin. Sınavın kritiğini, analizini, tartışmasını daha okul bahçesinden çıkmadan yapmayın. Ona biraz zaman tanıyın ve sorunun kaynağını beraberce ortaya çıkartın. Bir çocuğun hayatında yanlış ve hata varsa bunun tek bir kaynağı yoktur. Benzer bir durum sınavdan mutlu çıkan bir öğrenci için de geçerlidir. Onun da elde ettiği sonucu başarılı görüyorsanız bununda kaynağını ve nedenini araştırın” diye konuştu.

 

"UZMAN DESTEĞİ İLE HAREKET EDİN."

Doğan “Sınav sonuçları açıklandığında gerek siz veliler gerekse kardeşlerimiz özellikle üniversite, şehir ve bölüm tercihlerinde mutlaka bir uzman yardımı alın. Sonuç olarak, YKS önemli bir sınav, bunu kabul ediyorum ancak üstüne basa basa söylüyorum ki, asıl önemli olan sınavdan elde edeceğiniz başarı değil. Kendisine saygısı olan, ailesine değer veren, toplumun ilerlemesi ve sorunlarını çözmeye çalışan bir birey olmanız, ahlak, erdem, dürüstlük gibi kavramlara sahip olmanız hayattaki hem sizi siz yapan hem de sizi farklı bir konuma yerleştiren duygular bunlardır. Allah yardımcınız olsun. Not: Sınavdan en az 30 dakika önce sınava gireceğiniz binanın bahçesinde olun, kimliğinizi sakın unutmayın!” dedi.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

  • Perşembe 23.1 ° / 10.1 ° Güneşli
  • Cuma 18.5 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 23.2 ° / 9.4 ° Güneşli
1

Yavuz Turhan hayatını kaybetti

2

Ertuğrulgazi Mahallesinde 37 Sokakta Asfaltlama Yapıldı

3

Merkez bankası faizi sabit bıraktı!

4

İnegöl Rumeliler derneğinden modef'e ziyaret

5

İnegöl Okyanus kolejinde 23 nisan etkinliği

6

MODEF’e 23 Nisan’da Rekor Ziyaret

7

Milli Takımın Yarısı İnegöl’den