,
Güncel 5.12.2019 13:50:00 0
ÜRETİCİLERDEN FİYAT TEPKİSİ

ÜRETİCİLERDEN FİYAT TEPKİSİ

Ayrıntılar>>>

İnegöl Et ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen süt fiyatlarına tepki gösterdi.

´AÇIKLANAN FİYAT ÜRETİCİLERİ TATMİN ETMEDİ´

Süt üreticilerinin artan girdi maliyetlerine rağmen çiğ süt satış fiyatlarının bir süredir sabit kalmasından mustarip olduklarını söyleyen İnegöl Et ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, Süt hayvancılığı yapanların bir süredir zarar ettiklerini gerekçesi ile hayvanlarını kesime gönderdiklerini aktardı.

ÜRETİMDE AZALMA VAR

Çetizli, "Maalesef çiğ süt üretiminde azalma var. Bu gelişmeler üzerine 2 Ekim´de toplanan USK Referans Fiyatı 2 liradan 2.30 lira yükseltti. Fiyat 15 Kasım 2019´da yürürlüğe girdi. Fakat bu fiyat 1 yıl süreyi kapsıyor. Açıklanan fiyat üreticileri tatmin etmedi. Üreteciler mevcut şartlarda 1 litre çiğ süt üretim maliyetinin yaklaşık 1 lira 96 kuruş olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle bakanlıktan litre başına en az 25 kuruş destek istiyorlar.” diye konuştu.

-----------------------------------------

REFERANS FİYAT 3 AY ARALIKLA BELİRLENMELİ

Açıklanan referans fiyatın 13 ay geçerli olacağına da vurgu yapan Şaban Çetizli, “Mevcut fiyatın bugün bile üreticiyi tatmin etmediği ortamda 13 ay sonrasında hiçbir anlamı olmayacağını da söyledi. Bu nedenle USK´nin 3 ayda bir toplanıp fiyatları revize etmesini isteyen Çetizli, "Ülkemizde 2019 yılının ilk 8 ayında 6,5 milyon ton çiğ süt üretimi gerçekleşmiş olup, bu rakamlar 2018 yılının ilk 8 ayındaki üretim rakamları ile karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 6 civarında bir düşüşün olduğu görülmektedir. Yani, üretim artması gerekirken düşmüştür. Çünkü üretici para kazanmayı bırakın, zarar etmektedir. Çoğu üreticinin bankalara borcu bulunmaktadır. Bu gelecek için kötü bir tabloyu önümüze koymaktadır. Bu nedenle soruna daha pozitif çözümler bulunmalıdır.” şeklinde konuştu.

TABAN FİYAT OLMALI

Şaban Çetizli, “USK tarafından açıklanan referans fiyatın tavsiye niteliğinde olması nedeniyle birçok yörede üreticilerin açıklanan fiyatın çok altında fiyatlar ile satış yapmak zorunda kaldığını da söyledi. Bu gerçeğin daha vahim sonuçlar doğurduğunu anlatan Şaban Çetizli, “Tavsiye fiyatlarının üreticinin eline geçiyor gibi algılanması yanlıştır.Referans veya tavsiye fiyat adı üzerinde tavsiyedir. Mecburiyet değildir. Çiğ süt fiyatlarının belirlenmesinde ana kriter süt/yem paritesi olmalıdır. Bu nedenle asıl yapılması gereken sütte taban fiyat belirlemek olmalıdır. Fiyatların aşırı artışını önlemek için Bakanlık tarafından litre başına destek primi verilmesi kısa vadede en akılcı çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır.” ifadelerini kullandı.

BUZAĞI FİYATLARI DA ÇOK DÜŞÜK

Çetizli, süt üreticilerinin bir diğer gelir kaynağı olan buzağı fiyatının bir önceki yıla göre yüzde 50 düştüğünü de söyledi. Bunun nedeninin ithalat olduğunu ifade eden Şaban Çetizli, “Bakanlığımız içerideki fiyatları dengelemek adına buzağı ithalatını teşvik ediyor. Ama bu kez de buzağı para etmediği için üretici zarar ediyor. Önerimiz buzağı ithalatı yapanlara, yaptıkları ithalatın yüzde 20´si kadar da iç piyasadan buzağı bulma şartı getirilmesi olacaktır. Bu önerimizin dikkate alınırsa yerli üretici ayakta kalır.” dedi.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

  • Perşembe 23.1 ° / 10.1 ° Güneşli
  • Cuma 18.5 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 23.2 ° / 9.4 ° Güneşli
1

İnegöl Okyanus kolejinde 23 nisan etkinliği

2

MODEF’e 23 Nisan’da Rekor Ziyaret

3

Milli Takımın Yarısı İnegöl’den

4

Okul Sporları Yarışmasında İnegöl Belediyespor Farkı

5

İnegöl’de 23 Nisan Bir Başka Güzel

6

İnegöl Arıcılığında Yeni Dönem Başladı

7

Zemci Şahin’den 23 Nisan Mesajı