,
Güncel 25.09.2019 16:08:00 0
OKUMAYA KUR’AN BULAMIYORLAR

OKUMAYA KUR’AN BULAMIYORLAR

Ayrıntılar>>>

İnegöl İHH İnegöllü hayırseverlerin katkıları ile orta Afrika  mali’de imam hatip lisesi- sağlık ocağı ve cami açıyor. İnşaatı tamamlanan ve açılışa hazırlanan imam hatip lisesinde ve camide okunacak kur’an-ı kerim bulunamıyor. Yokluk ve yoksulluktan dolayı sürekli Hıristiyanlaştırılan milyonlarca Müslüman var. Adı Muhammed- olan papazlar ayşe olan rahibeler var. Defter bulamadığı için tahta parçasına kireçle yazıp hafızlık çalışan Afrikalı ı çocukların, evlerimizdeki  çok sayıda kur’an dan hakkı var . Onlarla biz aynı cennete talibiz.
    İnegöl İHH insani yardım derneği başkanı ilhan tatlı yaptığı açıklamada;Açılışını yapacağımız imam hatip lisesinde ve camide okunacak kur’an- ı kerim yok. Bağışlayacağınız her bir Kur’an-ı Kerim ile çocuklarımızın, Kur’an-ı daha kolay öğrenmelerine vesile olabilirsiniz. 23 TL bağışta bulunarak, Bir çocuğun Kur’an-ı daha kolay ezberlemesine yardımcı olabilirsiniz. Afrikalı Müslümanlar Kuran'ı öğrenirken çeşitli imkansızlıklarla mücadele ediyor. Başta okul cami ve  medreselere dağıtılmak üzere; 1 Kur’an hediye ederek kalıcı bir yardımda bulunabilirsiniz. Araç-gereç eksikliğinden dolayı insanlar yazılı yerine sözlü anlatımla eğitim alıyorlar. Luh adı verilen tahta levhalar Afrika’da eğitim alanında yaşanan imkansızlıklardan bir tanesi. Her öğrencinin ezber yapacağı bir Kur’an'ı Kerim’i olmadığı için bu sistem halk tarafından geliştirilmiştir. Afrika kıtasında çocuklar okuma yazmayı ve temel dini bilgileri imkansızlıklar sebebiyle uygunsuz ve sağlıksız koşullarda öğrenmek zorunda kalmışlar. Sömürgeci devletler Müslüman Afrika halklarını eğitim yolunda çok geri bırakmıştır. Müslüman Afrika halkı medrese eğitimine büyük önem vermektedir. Medreseler genellikle çeşitli zorlukların bir gelenek olarak şekillendirdiği şifahi eğitim sistemini uygulamaktadırlar. Hiçbir defter veya kalem kullanmaksızın, sadece öğretmenin söylemesi, çocukların da tekrarlayarak öğrenmesi ve ezberlemesi yöntemine dayanan eğitim sistemi, bu Afrika’nın her ülkesinde imkansızlıklardan dolayı vazgeçilmez bir yöntemdir.
    Sömürgeciler kâğıt üzerinde o topraklardan çıkıp gitmiş olsalar da geride misyonerlerini bırakmışlardır. Afrika’da kol gezen misyonerler ve sözüm ona çekip giden sömürgeci devletler, eğitim sürecinde ilerlemeye çalışan, genelde Afrika devletlerinin, özelde Müslüman halkın yakasını bırakmamıştır. Afrika’da hızla yayılan Katolik okullar, bulundukları bölgelerin en iyi örneklerini teşkil edince, kimse de devlet okulu yapmaya lüzum görmemiştir. Ayrıca Avrupa devletleri tarafından Afrika’ya yapılan eğitim yardımları, sadece bu Katolik okullara aktarılmıştır. Anlaşılacağı üzere, uygulanmak istenen siyaset, ya çocukların okuyup Hristiyan olmalarına ya da okumayıp cahil kalmalarına yönelik uygulanmıştır. Hatta bazen öyle ileri gitmişler ki, çoğu Afrika ülkesinin tarihi kayıtları değiştirilip yerine bol Hristiyanlık kokan sahte bir tarih yazılmış ve okullarda da bu şekilde öğretilmiştir. Durum böyle olunca Müslüman halk, çocuklarını bu okullara göndermek yerine hâlen geleneksel eğitim sisteminin devam ettiği medreselere göndermeyi tercih etmiştir.
İstatistiki verilere göre 50 sene önce Afrika ve asya’da Hıristiyanlar toplam nüfusun sadece %5’ini oluşturuyordu. Şimdi ise bu oran yüzde 50’i geçmiş vaziyettedir.  Luh adı verilen tahta levhalar  eğitim alanında yaşanan imkânsızlıkların nasıl aşıldığına çok güzel bir örnektir. Luh üzerine yazılan her bilgi ve ayet, ezberleninceye dek silinmeden bekletilir; ezber tamamlanınca levha silinir ve yeni dersler lavhaya yazılır. Her öğrencinin ezber yapacağı bir Kur’an-ı Kerim’i olmadığı için bu sistem halk tarafından geliştirilmiştir.
    Afrika ve asyada ne yazık ki Müslümanlar çok fakir durumda. Okulların %80’i misyonerlere aittir. Büyük kolejler, şehir merkezlerindeki okullar hep onların. Eğer bir baba çocuğunu okutacaksa bu okullara göndermek zorunda. Ailesi Müslüman fakat yoksulluk ve fakirlik çekenler mecburen misyonerlerin eline düşüyor. İslami şuurun yerleşmemiş olması ve fakirlik en önemli faktör. Sadece bu değil; çocuğunuzu bu okula göndermeniz hâlinde iş bulabiliyorsunuz, devlet dairelerinde adam yerine konuluyorsunuz. Durum böyle iken, İnegöl halkına sesleniyorum. Camilerde okullarda ve evlerde Çok değil sadece 23 tl bağışlayarak bir kur’an bağışlayabilirsiniz.
İnegöl İHH İnsani Yardım Derneği
kuveyttürk iban no TR290020500009509217600001
ziraat İban no TR580001000067856294875001


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

  • Cuma 22.1 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.4 ° false
  • Pazar 25.6 ° / 13.4 ° Güneşli
1

İYİ Parti İnegöl’e Gençlerden Büyük İlgi!

2

İnegöl’ün Geçmişi İle Geleceği Aynı İftar Sofrasında Buluştu

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz Bursa’ya aşığız”

4

Başkan Aktaş: “Biz Bursa'nın her köşesinde gülümsüyoruz”

5

Eroğlu; Anket masada zafer sahada olur

6

İnegöl'de nesilleri buluşturan iftar sofrası

7

Ali Doğan seçim çalışmalarını sürdürüyor