,
Güncel 15.01.2021 13:40:00 0
KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ :  PANDEMİ SÜRECİ  ÇOCUKLARIMIZ

KENT KONSEYİ ÇOCUK MECLİSİ : PANDEMİ SÜRECİ ÇOCUKLARIMIZ

Ayrıntılar>>>

Yaklaşık 1 yıldır tüm dünya  COVİD-19 belasıyla uğraşıyor .Hem yetişkinler hem de çocuklar bu sürecten ekonomik,sosyolojik ve psikolojik olarak etkilendiler. Özellikle dünya nüfusunun %42’sini oluşturan çocuklar ve gençler karantina sürecinde sıklıkla korku, kaygı, öfke ve hayal kırıklığı gibi olumsuz duyguların yaşanmasına neden sebep olmuştur.

Covid -19 salgını nedeniyle karantina sürecinde çocuklarımızda  ,enfeksiyon korkusu, hayal kırıklığı ve can sıkıntısı, yetersiz bilgi, arkadaşlar ve öğretmenler ile yüz yüze temasın olmayışı ve ev ortamında kişisel alan eksikliği, korku ve kaygıda belirgin artış, kardeşlerle sorun yaşama, huzursuzluk, saldırganlık, , sorumluluklarını yerine getirmekten kaçınma, odaklanmada zorluk, uyku sorunları ve sosyal çekilme gibi davranışlar gözlenmiştir .Araştırmalar Çocukların yaygın olarak dikkat dağınıklığı ve sinirliliğin yanı sıra, sarılmaktan ve salgın hakkında soru sormaktan kaçındıklarını ortaya koymuştur.

Okulların bunca zaman kapalı kalması, çocuklar için ciddi öğrenme kayıplarına, öz disiplin sorunlarının oluşmasına, gittikçe artan sosyal medya kullanımına ve işlevsiz oyunlarla daha fazla vakit geçirmek gibi birçok istendik olmayan durumlara sebebiyet vermiştir. Ailelerin ve öğrencilerin büyük bir kısmında akademik anlamda ev çalışmaları durmuş, çocukların, konsol oyunları ve internet kullanımları bazı ailelerde kontrolden çıkmış durumda. Bu durum yanında uyku ve beslenme düzenindeki negatif değişimleri de beraberinde getirmiştir.

Ebeveynler olarak neler yapabiliriz?

Anne babaların çocuklarının salgın sürecindeki tepkilerini dikkatle gözlemlemeleri gerekir.Bu bağlamda, COVID-19 salgını sürecinde, biyolojik aşı çalışmalarının yanı sıra, yukarıda sıralanan nedenlere bağlı olarak, ailelerin çocuklarına nasıl model olacaklarına ve onların davranışlarını nasıl düzenleyeceklerine ilişkin “davranışsal aşı” desteğine de gereksinim olduğu belirtilmektedir.

Aileler süreci daha kolay yönetmek adına psikolojik destek için Okul rehberlik birimiyle  iletişime geçilebilir.. Gerekli gördüğünüz durumlarda ise hem kendinize hem de çocuğunuza dışarıdan mentörlük hizmeti de sağlayabilirsiniz.

Ayrıca Ülkemizde birçok sağlık meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun yanı sıra üniversitelerin ilgili birimleri tarafından çocuk ve ailenin psikososyal çalışmaları ;çevrimiçi kanallardan ve sosyal medyadan takip edilebilir.

- Çocuğa güvende olduğunu belirtmeniz faydalı olacaktır. Virüse karşı alınacak önlemi çocuğa öğretebilirsiniz. Rol modelliğimizi iyi ve güzel yapmamız gerekir.

Elini yıkama, kalabalık ortama girmeme, elini yüzüne götürmeme, bağışıklığımızı güçlendirme, hapşırınca ağzını kapama, maske takmak gibi…”

Çocuklar artık evde olduğu için daha fazla televizyon, tablet, bilgisayar isteyecekleri için, “Bu teknolojik aletlerin çocuklar üzerindeki zararlı etkileri unutulmamalı. Çocuk evde oyalansın diye süresiz, teknoloji ile iç içe olmasına müsaade etmeyin. Olabildiğince süreli vermeye devam edelim. Canı sıkılan çocuk elbette ki televizyon, tablet, telefonda vakit geçirmek isteyecektir.

 Olabildiğince çocuklarınızla vakit geçirmeye özen göstermelisiniz.”

EVDE AİLECE YAPILABİLECEK AKTİVİTELER:

Ailecek Kitap okuma-ev içi piknik yapma gibi etkinlikler yapılabilir.· Beraber mutfakta vakit geçirebilir. Kek, kurabiye, börek yapıp çay saati yapabilirsiniz.

· Çocuğunuzun yaşına uygun olacak şekilde çocuğa bir şeyler öğretebilirsiniz. Merakına, ilgisine yönelik. Örgü örmek, fotoğraf çekmek, boya (mandala, karakalem) yapmak, makasla kesmeler yapmak, geometri şekilleri öğretmek, renkleri öğretmek, zıt kavramlar yapıştırma gibi.

· Evde atılacak karton, poşet, kumaş vs değerlendirerek çocuklarınızla onlardan maske, kukla, bebek, araba garajı yapabilirsiniz.

· İnce kas motor becerisi için etkinlikler yapabilirsiniz. İpe boncuk dizerek kolye bileklik yapabilirsiniz, oyun hamuru (kendi hamurunuzu kendiniz yapabilirsiniz) şekiller verme, pipetlere makarna taktırabilirsiniz.

· Evde çok fazla hareketsiz kalmasına müsaade etmeyin. Etkinlikleri sadece masa başında olmasıyla sınırlandırmayın. Sandalye kapmaca, balon yakalama, jimnastik, müzik açarak dans, sek sek (yere bant ya da kalın iple sek sek çizebilirsiniz) oynatabilirsiniz.

· Öz bakım becerilerini geliştirmek için bu zamanı fırsata çevirebilirsiniz. Cırt cırt, düğme ilikleme, kıyafetlerini giyme, tuvalet becerisi kazandırma, diş fırçalama alışkanlıkları kazandırabilirsiniz.

Tamiri kolay aletleri çocuğunuza yaptırabilirsiniz. Ev işlerine çocuğunuzun yaşına uygun olacak şekilde dahil edebilirsiniz.

 Beraber sinema saati yapabilirsiniz. Beraber izleyebileceğiniz filmlerden birkaç örnek; Lego filmi, Madagaskar, Buz Devri, Kayıp Balık Dori, Winnie The Pooh, Tavuklar Firarda, Aşçı Fare, Ters Yüz, Kayıp Balık Nemo, Kaptan Pengu ve Arkadaşları, Mary and Max, Yukarı Bak, Arı Maya…

· Hep beraber ailecek kutu oyunları oynayabilirsiniz. Az Lakırtı Bol iletişim, Duygu Kartları, Hikayeni Sen Oluştur, Süper Doktor, Jenga, Dedektif, Jungle gibi kutu oyunlarıyla keyifli ve eğitici oyunlar oynayabilirsiniz.”Ayrıca çocuklarımızla beraber Sanal Müze gezintisi yapabiliriz.

Panorama 1453 Tarihi Müzesi -İstanbul Oyuncak Müzesi-Topkapı Sarayı -Dolmabahçe Sarayı -Efes Müzesi  -Anadolu Medeniyetler Müzesi

Hepimiz alışık olmadığımız bu yaşam biçimine karşı direnç gösterme eğiliminde olmalıyız.. Sabırlı, soğukkanlı ve hoşgörülü tutumumuzu elden bırakmamalıyız. Sağlıklı ,huzurlu ve sıhhatli nesil dileğiyle…


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

  • Cuma 18.5 ° / 9.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 23.2 ° / 9.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.2 ° / 9.4 ° Güneşli
1

Başkan Bozbey, AK Partili Belediye başkanlarını ağırladı

2

Seçim bitti saadet partisi yine sahada

3

Bursa inegöl'de dev operasyon çok sayıda gözaltı var

4

İnegöl Belediyesi İlçe Tarımın Veteriner Hekimlerini Ağırladı

5

Yavuz Turhan hayatını kaybetti

6

Ertuğrulgazi Mahallesinde 37 Sokakta Asfaltlama Yapıldı

7

Merkez bankası faizi sabit bıraktı!