,
Sağlık 2.10.2018 11:10:26 0
FAYDALARI SAY SAY BİTMİYOR

FAYDALARI SAY SAY BİTMİYOR

Üzümün faydaları say say bitmiyor. Bütün ayrıntılar haberimizde.

 

Asma üzüm ve üzümün faydaları

    Üzüm, asmagiller (Vitaceae) familyasının Vitis cinsinden sarılgan bitki ve yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türüdür. Dünyanın en yaygın olara sevilen meyvelerinden biri olan üzüm, besin  değerleri bakımında oldukça zengindir. Bol miktarda B vitaminleri ve C vitamini içeren üzüm, E vitamini ile potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, magnezyum ve kükürt minerallerini de içinde barındırır.

   Üzüm asmasının glikozca zengin olan meyvesidir. Birçok çeşidi vardır. Taze veya kuru halde yenilir. Bir kilogram üzüm, içerdiği besin değerleri açısından, 1.150 litre süt, 390 gram et ya da 1.2 kilogram patatese eş değerdir.

Üzümün bilinen yararları

/resimler/2018-10/2/1113478575874.jpg

Kalbi kuvvetlendirir.

Cilt güzelliğini sağlar.

Şişmanlıkta faydalıdır.

Bedeni ve zihni gücü artır.

Unutkanlığa karşı faydalıdır.

Hamilelerin mide bulantısını önler.

Sinirleri yatıştırır. Yorgunluğu giderir.

Besleyicidir. Kabızlığı giderir.

Kan yapar.

Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar.

Nekahat devresinin kolayca atlatılmasına yardımcı olur.

Böbreklerdeki kum ve taşları düşürmede yardımcı olur.

Kuru üzüm damar sertliği ve yüksek tansiyona karşı faydalıdır.

Güçlü bir antioksidan olan üzüm kansere karşı koruyucudur.

     Siyah üzüm çekirdeği ve kabuğu bağışıklık sistemini güçlendirir. İçinde bulunan bor minerali beyin fonksiyonlarını artırmaya yarar. Üzüm çekirdeği histamin salgısını azaltıcı özelliğiyle alerjiyi önleyici özelliğe sahiptir. Üzüm çekirdeğinin bağ dokusunu güçlendirici, cildi daha sıkı ve elastiki yapıcı etkisi vardır. Yaşlanmaya karşı koruduğu gibi alkol ve sigaranın zararlı etkilerini de azaltır. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve matsal iltihabında faydalıdır.

/resimler/2018-10/2/1115472953345.jpg

 

      Kanın temizlenmesine yardımcı olan bu şifa kaynağı meyve, doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltır. Üzüm ve üzüm suyu tüketiminin kolon kanserine yakalanma olasılığını %50 oranında azalttığı belirtilmektedir. Kan şekerinin hızla yükselmesine neden olduğundan dolayı  şeker hastalığı olanlar fazla da tüketmemesi gerekir. İçinde buluna inositol, kolesterol düzeyini azaltmaya yardımcıdır. Ayrıca inositol, saçların büyümesi için hayati bir vitamindir. Vücudumuzdaki kemik ve sinir dokusunu, kasların çalışmasını ve kalp atımlarını düzenleyen magnezyum, içeriğinde bol miktarda bulunur.

Üzüm nasıl kullanılır?

/resimler/2018-10/2/1114081076354.jpg

       Üzümün meyvesi ve yaprakları  taze olara kullanılır. Ayrıca, üzümün kurutulması ile kuru  üzüm elde edilebileceği gibi üzüm pekmezi ve üzüm suyu da yapılabilir. Kuru üzüm çok iyi bir enerji ve besin kaynağıdır. Mide ve bağırsak yaralarına iyi gelir. Üzüm çekirdeği kuersetin adlı madde içerir. Kan yapıcı ve damar sağlığını koruyucu etkilere sahiptir. Bu nedenle üzüm çekirdeği atılmamalı ve üzüm, üzüm çekirdeği ile birlikte yenilmelidir.

 

 

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

  • Cumartesi 15.9 ° / 7.3 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21 ° / 4.8 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.6 ° Güneşli
1

Bursa'da yaralı leyleğe jandarma şefkati

2

Korkmaz ailesinin acı günü

3

İnegöl Trafiğine MODEF Düzenlemesi

4

inegöl'de sandalye fabrikasında yangın

5

Yangın Kontrol Altına Alındı

6

İnegöl'de muhtarlarla yeni dönemin ilk toplantısı yapıldı

7

İnegöl'ün 2023 yılı dış ticaret rakamları belli oldu