,
Güncel 11.10.2018 13:29:27 0
ESNAFIN VERESİYESİ ENFLASYONU ÖNLÜYOR

ESNAFIN VERESİYESİ ENFLASYONU ÖNLÜYOR

İnegöl Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, küçük esnafın veresiye yazarak enflasyonu bir noktada önlediğini belirtti.

Yaşanan ekonomik dalgalanmada esnaf ve sanatkârın zamlara karşı direndiğinin altını çizen İnegöl Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, “Piyasadaki zamların sorumlusu esnaf ve sanatkârmış gibi yanlış bir algı oluşturuluyor. Bırakın zam yapmayı, küçük esnaf veresiye yazarak sosyal yardımlaşma yapıyor. Veresiye defterine yazarak enflasyonu bir noktada önlüyor. Çünkü esnaf vade farkı uygulamıyor. Zamların mümessili küçük esnafımız değil, fırsatçılık yapan bazı büyük firmalar ve stokçulardır. Ekmeğinin derdinde olan esnaf ve sanatkârımızı zamlardan sorumlu tutmak haksızlıktır´ dedi.

 

“ESNAF VE SANATKÂR CAMİASI ENFLASYONLA TOPYEKÜN MÜCADELEDE”

Tüm girdilerin ve maliyetlerin artmasına rağmen esnaf ve sanatkârın gereksiz zam yapmaktan kaçındığını belirten Hakan İnkaya, “Ekonominin can damarı olan esnaf ve sanatkârımız, yılların verdiği tecrübe sayesinde piyasanın nabzını yakından takip etmektedir. Böyle bir ekonomik dalgalanmada yapılacak olası zamların vatandaşın kesesini ne ölçüde etkileyeceğini çok iyi bilmektedir. Hiçbir esnaf ve sanatkâr, yıllardır dükkânına girip çıkan, hal hatır soran müşterisini üç beş kuruş için kaybetmek istemez. Çünkü Ahilik kültüründen gelen esnaf ve sanatkârımız için müşteri veli nimettir. Tüm girdiler ve maliyetler artsa bile esnafımız enflasyonla topyekûn mücadele vermektedir. Zaten küçük esnaf sürekli mal alıp sattığı için ürün sirkülasyonu hızlıdır ve stokçuluk yapacak yeri bile yoktur. Şu an piyasadaki fahiş ürün zamlarının sorumlusu kesinlikle esnaf ve sanatkârımız değildir. Yapılan zamların en büyük sorumlusu fırsatçılık yapan bazı büyük mağazalar ve stokçulardır´ diye konuştu.

“BÜYÜK MAĞAZALAR ZAMLARI PROMOSYON İLE SAKLAMAYA ÇALIŞIYOR”

Bazı büyük mağazaların fiyatlarını önce artırıp sonra indirim varmış gibi gösterip peşin fiyatına taksit, promosyon vb. gibi taktiklerle yaptıkları zamları saklamaya çalıştığını belirten İnkaya, “Türkiye´de binlerce esnafın rekabet halinde olduğu büyük mağazalar, döviz kurunu bahane ederek birçok ürüne neredeyse yüzde 100 zam yaptı. Ancak indirim aldatmacası ve çeşitli yöntemlerle bu zamları vatandaşlardan saklıyorlar. Vatandaşlarımız kredi kartından taksitle alışveriş yaptığı için çoğu zaman bu fiyat artışının bilincine varamıyor. Kredi kartını dolduran vatandaşlar veresiye alışveriş yapmak için mahalle esnafına koşuyor. Vatandaşın faizsiz bankası olan esnafımız, gereksiz zam yapmak şöyle dursun bir de veresiye satış ile sosyal dayanışma gösteriyor. Oysa esnaf ve sanatkarımız da hayat pahalılığından olumsuz etkileniyor. Başta elektrik, su, akaryakıt gibi temel girdilere yapılan zamlar, esnaf ve sanatkara direkt yansıyor. Zaten esnafımızın kazancı faturalara, dükkan kirasına, stopaj vergisine gidiyor. Esnafımız sattığı malın yerine rafa yeni mal bile koyamıyor” ifadelerini kullandı


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

  • Perşembe 25.5 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.1 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.4 ° false
1

Nöbetçi Kitaphanelerin ‘En’leri Belli Oldu

2

Başkan Aktaş, “Ana Kucakları sayısını 100’e çıkartacağız”

3

50 bin emekliye bayram destek çekleri ulaştırıldı

4

Cumhuriyet Mahallesi Semt Pazarı Kurulmaya Başladı

5

Zabıta Ekipleri 2 Zincir Marketi Mühürledi

6

Bursa’da oy kullanmaya engel yok

7

Mustafakemalpaşa'da Ramazan coşkusu