,
Güncel 15.09.2018 13:05:25 0
BALIK ÖLÜMLERİNE TEPKİ

BALIK ÖLÜMLERİNE TEPKİ

Kulaca ve Hasanpaşa Mahalleleri içerisinden derelerde birer gün arayla yaşanan toplu balık ölümleri, mahalle sakinlerinin tepkisine yol açtı.

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Caner Gökbayrak, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Mahalle muhtarları ile mahalle sakinleri katıldı.

 

SUYUNU KULLANAMAMAMIZ BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Caner Gökbayrak, “İnegöl´de sadece 2018 yılı içinde farklı tarihlerde dört kez toplu balık ölümleri görüldü. 7 Mart 2018 günü Boğazköy barajında, 24 Temmuz 2018 günü Şipali, 3 Eylül günü Hasanpaşa, 5 Eylül 2018 günü Kulaca köylerinde toplu balık ölümleri oldu. Derelerimizi kirletenler bu güne kadar açıklanmadı. 30 yıl öncesine kadar suyunu içtiğimiz Kocadere´yi kirleten tesisler nedeniyle tarlalarımızı bile sulayamaz hale geldik. Oysa yüzyıllar önce bu dere buradan aktığı için köylerimiz buraya kuruldu. Tarlalarımızı suyuyla sulamak zorunda kalıyoruz. Kuyu suyu giderek daha derine çekiliyor. Tarlalarımızın yanından akan Kocadere´nin suyunu kullanamamamız bizi endişelendiriyor. Madem deremiz bu kadar kirletilecekti, deremizin kenarına neden bu tesislerin yapılmasına izin verildi? Bu tesislerin yapılmasına izin verenler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı ve diğer resmi kurumlar derelerimizin kirletilmesini de engellemek zorunda. Devle bu tesislerin derelerimizin kirletmesini engelleyemiyorsa bu tesisleri kapatmayı da bilmelidir. Geçmiş yıllarda da derelerimizde benzer toplu balık ölümleri yaşandı. Bunların her birinde devlet kurumlarının ilgisizliğinin canlı tanığı olduk. Derede su akar. Toplu balık ölümleri gerçekleştiğinde devlet yetkililerinin, gece ya da hafta sonu bile olsa anında olay yerine ekipler gönderip su ve ölü balıklardan örnekler alması gerekir. Oysa bizim gözlemlerimiz devlet kurumlarının toplu balık ölümlerinin nedeni belirlemek ve örnek alman için geç kaldığı yönündedir” dedi.

30 YIL ÖNCE TOPLU BALIK ÖLÜMLERİ NEDİR BİLMEZDİK

Gökbayrak konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu tür olaylar için mesai saatlerinin dışında olay yerine gönderilecek acil, müdahale ekipleri oluşturulmalıdır. Bu tür acil müdahale ekipleri olmadığı için deremizi kirleten tesisler, zehirli suları derelerimize gece ya da hafta sonu gibi mesai saatleri dışında bırakmaktadır. Devlet kurumları gelip örnek aldığında ise dereden akan su balıkları öldüren kirlilikten azaltılmış, balıklar ise kokmuş olmaktadır. Konunun diğer önemli yanı ise devlet kurumlarının toplu balık ölümleri için aldıkları örneklerin sonuçlarını hiçbir zaman açıklamamasıdır. Ne yazık ki İnegöl´de olduğu gibi Türkiye´nin çeşitli yerlerinde de onlarca farklı yerde toplu balık ölümleri olmaktadır. Bunlardan birçoğuna devlet yetkilileri örnekler alındığı belirtilmektedir. Ancak bu güne kadar bu örneklerin tahlil sonuçları, hangi maddelerin suyu zehirlediği ve bu sonuçlara göre fabrikalara, tesislere ceza kesilip kesilmediği hiçbir devlet kurumu tarafından halka açıklanmadı. Bunun yerine Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının il ve ilçe müdürleri, henüz tahlil bile yapılmadan toplu balık ölümlerinin sudaki oksijen azalması nedeniyle olabileceği açıklamaları yapmaktadır. Biz bu açıklamayı kabul etmiyoruz. 30 yıl önce toplu balık ölümleri nedir bilmezdik. Bu açıklamalar derelerimizi kirletenleri yeniden kirletmelerine teşvik anlamına gelmektedir.”

 

DURU AKMASININ SAĞLANMASINI İSTİYORUZ

“Ayrıca, Sağlık Bakanlığı´nın toplu balık ölümlerine kayıtsız kalmasını yadırgıyoruz. Balıkların zehirlenmiş olması ve bu balıkları halkın yeme olasılığı ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Biz, Kulaca, Hasanpaşa, Şipalı, Bilalköy, Hamzabey ve Boğazköy köylüleri olarak deremizin üzerine kaplayan toplu balık ölümlerine neden olan tesislerin, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da korunmasını, konunun oldubittiye getirilerek örtbas edilmesini artık kabul etmeyeceğiz Biz İnegöl Halkı olarak devletten, şirketlerin değil halkın çıkarının gözetilmesini, toplu balık ölümlerine hangi tesislerin hangi tür atıklarının neden olduğunun hemen halka açıklanmasını, sorumluların paraya dönüştürülmeyen ağır cezalarla cezalandırılmasını, bir daha derelerimiz üzerinde toplu balık ölümleri olmaması için gereken denetim çalışmalarının eksiksiz yapılmasını, derelerimizin geçmişte olduğu gibi bugün de günün ve gecenin her anında temiz ve duru akmasının sağlanmasını istiyoruz.”

ESKİDEN SU İÇERDİK, ŞİMDİ BATAKTAN GEÇİLMİYOR

Resmiye Uğur, “Ben 70 yaşındayım. Çocukken bu deremizde buğday yıkanırdı. Annelerimiz sabah ezanlarında testilerimizi alıp derelere su doldurmaya gelirlerdi, derelerimiz çok güzeldi ama şimdi bataktan gelemiyoruz. Sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz” dedi.

SAHİP ÇIKMALIYIZ

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “Büyüklerimizin de dediği gibi derelerimiz eskiden pırıl pırıldı. Sonradan fabrika ve tesisler yapılınca ayarı kaçtı. Zaman zaman bizim de açıklamalarımız olmuştu, OSB´deki arıtma tesislerini inceledik ve oranın çok güzel olduğunu gördük. Diğer taraftan şehrin batı tarafından gelen Karadere´nin arıtması olmadığı için Boğazköy Barajını kirlettiğini söylemiştik. İnegöl´den geçen toplam 7 tane dere var ve bu derelerin içinde en temizi de budur. Bir kısmı Oylat´tan bir kısmı da Mezitlerden gelir. Balık ölümleri çok nadiren oluyor, oradan da şunu anlıyoruz; demek ki bir pislik salınıyor, bir anda oluyor. Bizim de kuşkulandığımız noktalar var, ama bunları buralardan söylememiz yerine yetkililerin bunları bir an önce bulup cezalandırmaları en büyük temennimizdir. Dere şuan pırıl pırıl akıyor ama zaman zaman da zehir akıyor, geçen gün olduğu gibi. Sadece para cezaları değil, daha ağır müeyyideler olmalı. Dereler de bizim, doğa da bizim, İnegöl de bizim, Türkiye de bizim. Biz bunlara sahip çıkmazsak gelecekte daha kötü olur. Yetkililerin bir an önce harekete geçip olan biteni bizlere açıklamalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

  • Cuma 22.1 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.4 ° false
  • Pazar 25.6 ° / 13.4 ° Güneşli
1

Başkan Aktaş, “Biz gençlerimize güveniyoruz”

2

İYİ Parti İnegöl’e Gençlerden Büyük İlgi!

3

İnegöl’ün Geçmişi İle Geleceği Aynı İftar Sofrasında Buluştu

4

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz Bursa’ya aşığız”

5

Başkan Aktaş: “Biz Bursa'nın her köşesinde gülümsüyoruz”

6

Eroğlu; Anket masada zafer sahada olur

7

İnegöl'de nesilleri buluşturan iftar sofrası