,
Güncel 17.09.2018 11:02:09 0
STAJ MAĞDURLARI UNUTULMAMALI

STAJ MAĞDURLARI UNUTULMAMALI

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, çırakların staj gördükleri dönemin emekliliklerine sayılması gerektiğini belirtti.

Konu ile ilgili olarak Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken´in açıklamalarını destekleyen İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, “Mesleki eğitim hem ekonomi için hem esnaf için olmazsa olmaz bir unsur. Ara eleman ihtiyacının giderilmesi ve nitelikli eleman yetiştirilmesi için bunun ne kadar önemli olduğunu devamlı vurguluyoruz. Fakat meslek liselerinde staj yapılan ve iş öğrenilen çıraklık eğitim dönemi, emeklilikten sayılmıyor. Bu sebeple mağdur olan binlerce vatandaşımız var. O dönemde okul dışına çıkarak, mesleği öğrenerek çalıştıkları için emeklerinin karşılığı verilmeli.  Bu vatandaşların sigorta başlangıcı eğitim aldıkları dönemle birlikte başlamalı. Stajyer ve çırakların çalıştıkları dönemde iş kazası, meslek hastalığı veya hastalık riskine maruz kalmaları durumunda kendilerine gerekli yardımların (gelir bağlanması, istirahatli olunan sürede geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi, sağlık yardımı gibi) yapılması olumlu fakat yeterli değil. Aynı zamanda çıraklık veya stajyerlik dönemindeki prim gün sayıları emeklilik hesabında prim ödeme gün sayısına dâhil olmalı” dedi.

 

“STAJ MAĞDURLARI UNUTULMAMALI”

Staj mağdurlarının seslerini duyurmak için çaba harcadığını hatırlatan Ayhan, “1 Ekim´de meclisin açılmasıyla birlikte staj mağdurlarının mağduriyeti bir an önce giderilmeli. Birçok siyasi parti seçimden önce bu konunun çözüleceğini belirtmişti. Çünkü emeklerinin karşılığını isteyen vatandaşlar uzun süredir birçok mecradan seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Mesleki eğitimin önemini ne kadar çok vurguluyorsak, bu eğitimi alırken de çırakların haklarını gözetmeyi unutmamalıyız. Çünkü fiili çalışmaya dayalı bu dönemin emekliliğe sayılmaması adaletsizlik olur. SGK giriş tarihi staj başlama olarak kabul edildiğinde aradaki süre borçlanarak geri çekilmiş olacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı´mızın bu konuyu en kısa sürede çözüme kavuşturacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

  • Perşembe 25.5 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.1 ° / 10.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.4 ° false
1

İnegöl'de nesilleri buluşturan iftar sofrası

2

Ali Doğan seçim çalışmalarını sürdürüyor

3

İnegöl'de Kızılay’dan ihtiyaç sahiplerine ramazan kolisi

4

Eroğlu; Ceketimizi koysak kazanırız devri bitti

5

İnegöllü Tır sürücü Alanya'daki kazada hayatını kaybetti

6

Nöbetçi Kitaphanelerin ‘En’leri Belli Oldu

7

Başkan Aktaş, “Ana Kucakları sayısını 100’e çıkartacağız”